Att lära hästen galoppombyten

Jag har haft lite svårt att hitta bra tävlingar till Zsa Zsa så därför har vi en liten träningsperiod just nu. Det känns som att vi har hittat varandra mer och mer och jag har till och med börjat introducera byten för henne. Många hästar blir lite spända när man börjar träna byten och därför har jag inte velat testa byten med Zsa Zsa i samband med tävling men nu när vi inte har någon tävling på några veckor tänkte jag att det inte kunde skada att testa lite. Zsa Zsa tar träningen väldigt bra och trots att vi bara har tränat det några gånger gör hon faktiskt flera rena byten, jag är verkligen stolt över henne!

Jag vet att många tycker att byten är en övning som kan vara ganska svår att lära hästen. Det är t.ex. många som letar häst som har som krav att hästen ska kunna byta galopp just för att man inte riktigt vet hur man ska göra för att själv lära den det. Jag tror att anledningen till att man tycker att det är svårt med byten är att det är övning som verkligen blir rätt eller fel, bytet är antingen rent eller orent och det kan vara svårt att veta hur man ska korrigera när hästen byter orent, eller för den delen inte vill byta alls. Det finns såklart massa olika sätt att träna byten och jag tänkte berätta lite om hur jag tänker kring bytesträning och dela med mig av några tips som kan underlätta inlärningen.

För det första handlar det om att hitta en bra grundgalopp. Jag skulle inte rekommendera att försöka byta galopp om du inte har en bra galopp i hästen. Det jag tycker är viktigt är att känna att jag verkligen har hästen mellan hand och skänkel, alltså att den är ihop och både lyssnar framåt och bakåt. Jag vill ha en reglerbar galopp och hästen ska vara kvick, hästen ska kännas lite elektrisk och verkligen vara alert. Hittar man en kvick galopp där hästen verkligen är uppmärksam på ryttaren skulle jag säga att man har goda förutsättningar för att lära hästen göra fina byten.

När man väl har hittat en bra grundgalopp och känner att det är dags att börja med själva bytesträningen tycker jag att en bra linje att börja på är en ganska kort diagonal. Jag brukar vända in på diagonalen och på diagonalen se till att hästen galopperar i en kvick och ganska kort galopp, när jag nästan är framme vid väggen testar jag att ge en tydlig byteshjälp. Byter hästen rent är det jätteviktigt med beröm så den verkligen förstår att den gjort rätt. Byter den orent saktar jag direkt av till skritt, fattar den galopp jag hade från början och fortsätter i förvänd galopp till nästa långsida och gör ett nytt försök där. Tar hästen inte hjälpen alls utan istället bara galopperar fortare fortsätter jag inte att försöka få till ett byte utan försöker istället få tillbaka kontrollen och hitta ett nytt läge att göra ett nytt försök.

Ett bra tips när man tränar byten är att inte vara helt ensam utan ha någon som tittar att bytet verkligen är rent. Det är inte alltid jättelätt att känna så det kan vara bra att ha någon som kollar. En annan sak som jag tror är viktig är att inte göra för många byten i början. Gör hästen några rena byten så låt det räcka och gör fler nästa träning istället för att sitta och nöta. Då känner hästen att den har lyckats och känner sig förhoppningsvis lite duktig. Gör man för många byten kanske hästen blir trött och börjar byta orent och det blir bara en negativ spiral.

 

Hoppas att ni gillade tipsen!
Sillen 9 år

Tänk hur mycket en häst kan betyda! I tisdags fyllde Sillen hela 9 år och det innebär att han har varit min i lite drygt fyra år nu. Jag kan inte tänka mig hur livet skulle vara utan honom och jag hoppas verkligen att jag kommer ha honom i många år framöver. Vi har gjort så mycket kul tillsammans, dels har han gjort det möjligt för mig att uppleva fantastiska tävlingar så som Falsterbo, breeders, SM och många fler men har också varit en fantastisk vän och tillsammans med honom har jag lärt mig så otroligt mycket!
 
Jag tänkte välja ut några bilder för att sammanfatta vår tid tillsammans och jag märkte att det blev väldigt många men så får det bli helt enkelt.
 
Första bilden på mig och Sillen, december 2011
 
Han slängde av mig så jag fick åka ambulans till sjukhuset men jag kände ändå att det var honom jag ville ha
 
Innan första ridpasset när vi hade tagit hem honom
 
Första träningen för Jeanna
 
Jeanna och Sillen vann 5-års klassen i Strömsholm
 
Jeanna och Sillen på Unghäst-VM
 
Jag och Sillen i stallet hemma i Gävle
 
Sillen i hagen i Gävle
 
Jag och Sillen i Gyttorp som var vår första tävling, vi red två 5-årsklasser och vann båda
 
Sillen har alltid hittat på bus...
 
Sillens första tävling som 6-åring resulterade i två vinster på Brolöten
 
Sillen och jag på nationaldagstävlingarna på störmsholm 2013
 
Falsterbo 2013
 
Charmig häst <3
 
Lotteräng 2013 där vi tävlade med kandar för första gången, vi vann MSV B2 på 70%
 
Flyinge 2013
 
Segerstatävlingarna 2014
 
Man kan inte annat än le när man har Sillen
 
Han är vig iaf ;)
 
Träning hemma i Gävle
 
Jag och Amanda åkte på äventyr i Sunne där vi hade en riktigt lyckad tävlingshelg. Jag lyckade kvala Sillen till Falsterbo som 7-åring
 
Falsterbo 2014
 
Vi hade ett träningsår på Segersta
 
Flyinge 2014
 
Vinst i MSV A
 
Högbo 2014
 
Elittävlingarna i Strömsholm 2015 där vi blev trea i St George på nästan 70%
 
SM 2015, inte vår tävling men vi bröt ihop och kom igen
 
Träning på herfsta
 
Träning i Fågelbro i vintras
 
 

Service av Sillen och Zsa Zsa

Hej på er! 
Hoppas att allt är bra med er och att ni har en skön helg! Sist jag skrev var jag ju på Strömsholm och hejade fram min grymma syster under junior-SM. Hon fortsatte att rida lika bra som hon gjorde första dagen så det blev faktiskt ett SM-guld för henne och Weine! Så himla kul, hon är verkligen värd det och jag är så stolt över henne! 

Direkt efter SM-finalen åkte jag till Herfsta, lastade på Sillen och Zsa Zsa och åkte till Fågelbro. Här ska hästarna bo i sommar när jag har sommarlov från skolan. Båda hästarna verkar trivas jättebra och dem har känts superfina att rida hela veckan. 

Sillen och Zsa Zsa på väg till Fågelbro 

Sillen börjar komma igång på riktigt nu och i veckan har vi börjat galopper igen. Han känns väldigt mjuk och fin och ska jag vara ärlig så känns det som att den här vilan har varit ganska bra för honom för han känns faktiskt bättre nu än innan skadad. När jag galopperade in på kvartslinjen (där vi brukar träna byten i varje) för att känna att han var helt rak spetsade han öronen och började byta i varje, det verkar han inte ha glömt hur man gör iaf ;) 

Har även ridit med kandar för första gången efter skadan!


Zsa Zsa har också varit en riktig stjärna i veckan! Man får ju olika band med olika hästar och Zsa Zsa är verkligen en häst som jag har fastnat för. Det känns som att hon hela tiden vill göra sitt bästa och jag blir verkligen glad när jag rider henne så jag är verkligen glad att jag har henne.Igår kom Bella och hennes kille Micke ut till Fågelbro och både Zsa Zsa och Sillen fick en riktigt service! Micke som är hovslagare skodde båda hästarna och Bella checkade dem. Bra veterinär och hovslagare är ju otroligt viktigt om man vill ha hållbara och presterande hästar så jag är så glad att jag har Micke och Bella, Sillen och Zsa Zsa kunde inte ha det bättre! Båda hästarna va väldigt fräscha så det känns jätteskönt, bara att träna vidare helt enkelt! 

Här ultraljudar jag för första gången! Det gäller ju att börja öva i tid och jag är verkligen glad att jag har träffat Izabella och att jag får lära mig så mycket av henne. När jag är med henne blir jag så inspirerad, hon kan så mycket och jag ska verkligen göra allt för att bli lika duktig som henne!

Här är en ultraljudsbild från Sillens ben. Överst ser man ytliga böjsenan, sedan djupa böjsenan, sen förstärkningsbandet och längst ner gaffelbandet. 

Jag fick inte bara träna på att ultraljuda utan även på att dra av skor. Medan Micke skodde klart Sillen hade Bella hovslagarskola för mig. Jag och Bella tog av två skor var på Zsa Zsa och jag kan lova att det är betydligt jobbigare än man kan tro. Det ser ju så lätt ut när någon som kan gör det men det är verkligen en tungt jobb! 


Avslutar med några bilder på Eve och Weine! 

Weine gillar ju att busa till det och har slängt av Eve på ärevarv så jag fick följa med in så att han inte skulle busa till det allt för mycket!